€ 0,00

Algemene roei informatie

Algemeen

De roeimachine is een populair apparaat vanwege zijn eenvoud en veelzijdigheid. Met een roeimachine kies je voor vetverbranding, conditie- en krachttraining in een. Op deze manier kun je multifunctioneel trainen. Een roeitrainer is dus heel effectief. Een roeimachine simuleert de natuurlijke roeibewegingen waarbij een aantal spiergroepen worden getraind: rug, schouders, dijen, billen en armen. Door regelmatig te oefenen versterk je deze spiegroepen. Ook verbeter je de bloedsomloop en wordt de zuurstof verhoogd. Met het roeiapparaat kun je natuurlijk ook calorieen verbranden. Door de oefeningen die je verricht volgt er een toename van de spiermassa, en verbetering van de conditie en een positieve invloed op de vetmassa.

Bij roeitrainers zijn er verschillende weerstandssystemen beschikbaar, vaak magnetisch, hydraulisch, via water of lucht. Het verschil tussen de systemen is voornamelijk het roeigevoel en geluid wat wordt geproduceerd. Lucht geeft een meer natuurgetrouw roeigevoel maar produceert veel geluid. Magnetisch is daarentegen stiller en geeft een constantere tegendruk.

Roeien is een zeer complete sport voor conditietraining van recreatie- tot wedstrijdniveau. Indoor roeien is realistisch roeien. Roeien vermindert ook de spanning van de nek. Het is belangrijk om op de juiste manier te trainen, dit om blessures te voorkomen. Veel mensen denken dat als de weerstand zo hoog mogelijk wordt ingesteld, er meer calorieen worden verbrand. Dit is juist niet goed want zo kunt je sneller last krijgen van rug- en spierpijn. Beter is het om het weerstandsniveau zo in te stellen dat je de sessie kunt afmaken zonder dat  je compleet uitgeput raakt. Verder is het belangrijk dat je de rug recht houdt, in plaats van te buigen vanuit de onderrug bij het vooruit en achteruit bewegen.

Een aantal andere tips voor een goede roeitraining zijn:

  • Beweeg vanuit je heupen
  • Beweeg  je bekken en rug tegelijkertijd
  • Leun licht naar voor en naar achter
  • Gebruik je benen
  • Maak vloeiende bewegingen

Er zijn verschillende trainingsschema's, waarmee je je eigen doelen kunt bereiken. Heb je weinig tijd, maar je wilt toch je conditie verbeteren en je fitter voelen, begin dan met het 4 minutenschema. Dit schema biedt je een goede en efficiënte training. De trainingen zijn kort en intensief, waarmee je je spieren versterkt en die je spieren nog uren in een hoger energieverbruik brengen.

Wanneer je het laatste jaar weinig tot niets aan sport hebt gedaan, is het beginnersschema een uitstekende start.
Het helpt je om in korte tijd in staat te zijn om een half uur continue te kunnen roeien.

Beginnen met je trainingsprogramma
Voordat je begint met trainen, neem de volgende punten in overweging;

  • Verzeker jezelf ervan dat je medisch in staat bent te trainen. Laat (eventueel) een sportkeuring doen.
  • Luister altijd naar je lichaam en wees bereid rust te nemen als je moe bent. Rust is een erg belangrijk onderdeel van het trainingsproces, want de aanpassing van het lichaam aan de belasting vindt juist dan plaats.
  • Zorg dat je in het begin niet te hard van stapel loopt en train NOOIT wanneer je ziek bent.
  • Volg de richtlijnen van de hartslagzones die we gebruiken in de schema's.

Bron; Concept 2, Benelux