€ 0,00

Verstandig zonnen

Je wilt de zon niet missen, want je wilt;

  • Een goede en gezonde uitstraling
  • Af en toe even ontspannen in zonnewarmte
  • Profiteren van de gunstige effecten van zonlicht
  • En op het moment dat het je uitkomt, dus ook in de koude donkere maanden.

Daarom wil je op de zonnebank, want die doet hetzelfde als de buitenzon. Maar je las of hoorde over de risico's van zonnebanken.  Deze berichten waren niet altijd even duidelijk en soms zelfs onjuist. Daarom hier de feiten op een rij...

Huidkanker, verlies van elasticiteit van de huis en daardoor vroegtijdige veroudering...
We weten het inmiddels allemaal wel: overmatig in de zon of gebruik van zonneapparatuur is niet zonder risico! Maar toch willen we allemaal het liefst een gezond kleurtje. Op de catwalk lijken die "lelieblanke" types super, maar bij daglicht ziet dat er toch lichtelijk ongezond uit! De positieve eigenschappen van de zon zijn dus echt niet onbelangrijk: De zon maakt je mooi, gezond en brengt je in een zomers humeur! Door alle horrorverhalen over zonnen vergeten we soms dat de zon ook veel goede eigenschappen met zich meebrengt. Want de zon geeft je niet alleen een mooie tint, dagelijks een dosis zonlicht is ook een must om stralend en gezond te blijven. Natuurlijk is dit niet de enige reden om de zon in huis te halen; We hebben elke dag een beetje zonlicht nodig om gezond te blijven. Recente onderzoeken wijzen zelfs uit dat mensen die daglicht tekort komen een verhoogde kans hebben om bepaalde kwalen op te lopen.

Dat zit 'm in het volgende;
Zonlicht oftewel uv- straling zorgt ervoor dat je huid Vitamine D aanmaakt en die vitamine hebben we hard nodig om onze botten sterk te houden. Wie lange tijd niet buiten komt en daardoor dus niet zijn dagelijkse portie zon krijgt, heeft dan ook een verhoogde kans op bot breuken, buikklachten etc. Een kwartiertje per dag de zon op je gezicht is al voldoende. Natuurlijk associëren we zon met gezellige dagjes strand en terras, maar er gaat ook een psychologisch effect vanuit. Niet voor niets hebben veel depressieve mensen baat bij lichttherapie. Als de huid in aanraking komt met zonlicht wordt er in onze hersenen een stofje aangemaakt dat vergelijkbaar is met endorfine, de stof die vrijkomt na langdurig sporten. Onderzoek wijst uit dat dit "gelukshormoon" een gevoel van lust en welbehagen oproept. Reden temeer dus om de zon in huis te halen!

Dus dat de zon goed doet, weten we allemaal. Het menselijk lichaam heeft zonlicht nodig vanwege zijn behoefte aan vitamine D en kalk. Maar, wie zich veelvuldig blootstelt aan de stralen van de zon, of van de zonnebank, haalt zich daarmee een verhoogd gehalte aan uv-licht op de hals. Dat staat vast. Al jarenlang waarschuwen medici wereldwijd voor de gevaren van de zon. Tot Amerikaanse onderzoekers enkele jaren geleden opeens meenden dat vele tienduizenden sterfgevallen door kanker hadden kunnen worden voorkomen als de mensheid niet zo huiverig was gemaakt voor de straling van de zon. Toch kunnen we 's zomers dagelijks nog steeds in de krant lezen hoe groot het maximale aantal aanbevolen minuten is waarin wij ons onbeschermd in de zon mogen begeven. Een in het zuidwesten van ons land woonachtige mens bijvoorbeeld met een erg gevoelige huid mocht volgens de berekening tussen 11.00 en 15.00 uur slechts een half uur onbeschermd van de zon genieten. Dat heeft te maken met de vraag of het verhoogde gehalte aan uv licht nou wel of geen huidkanker veroorzaakt. 

Stichting Verstandig Zonnen
Wat is nu goed? Hoeveel straling is gezond en hoe zit het als je ook al regelmatig onder de zonnebank gaat?  Vragen waarover menigeen zich - zeker met de toenemende onrust over het dunner worden van de ozonlaag - wel eens het hoofd breekt. In Nederland werd daartoe de stichting Verstandig Zonnen (S.V.Z.) opgericht die uniforme richtlijnen opstelt met betrekking tot verstandig zonnen. Want de zon is - meer nog dan ons voedsel - de belangrijkste bron voor Vitamine D. Wie de zon schuwt loopt dus een tekort op aan deze belangrijkste stof. De berekeningen van de S.V.Z. gaan uit van een maximaal toelaatbare Minimale Eriteem Dosis (MED) van 200 per jaar. Elk mens loopt met wandelen, fietsen, boodschappen doen, de hond uitlaten enz., 100 MED op. Voor het genieten van de zon 's zomers wordt uitgegaan van een extra gehalte van 50. Dat geeft een totaal van 150 MED en dus een gat van 50 MED. Dat gat van 50 mag worden opgevuld met de zonnebank. Daar een zonnebank per gang ca.1 MED verschaft mag je dus 50 keer per jaar, eens per week, onder de zonnebank. 

Effectief; Gecontroleerd bruinen in de zon is erg moeilijk omdat we geen invloed kunnen uitoefenen op het lichtspectrum. Dat kan wel bij gebruikmaking van bruiningsapparatuur. Dan bestaat ook veel minder gevaar voor verbranding omdat de meeste bruiningsapparatuur zo gebouwd is dat ze een afgewogen hoeveelheid uv-A en uv-B licht uitstraalt. Bovendien is het licht spectrum bij bruiningsapparatuur constant, en kan de bestralingstijd worden gecontroleerd. Een goed opgebouwde kuur omvat twaalf zonnebankbaden die om de dag worden genomen. Het jaarlijks aantal kuren kan niet onbeperkt worden genomen, en ook niet iedereen kan zich aan een kuur onderwerpen. Met uitzondering van kinderen beneden de 18 jaar en personen met huidtype 1 kan maximaal vijf maal per jaar een bruiningskuur worden genomen. Het buiten zonnen moet dan wel sterk worden beperkt. Mits goed gebruikt, is de zonnebank een effectief middel gebleken tegen stress, huidziekten en lage bloeddruk.

Zonnebanken, de feiten;  Het licht van de zonnebank heeft dezelfde effecten als het licht van de zon. Voordeel van de zonnebank is bovendien dat de hoeveelheid licht precies is te doseren wat betreft intensiteit en tijdsduur. Hierbij moeten zonnestudio's zich houden aan strenge Europese normen die zijn opgesteld door een brede commissie van wetenschappers. De Nederlandse overheid onderschrijft deze normen en controleert de naleving ervan. De normen stellen:  

  • Zonnebanken geven hetzelfde zonlicht (uv) af, als de zon op een zomerse dag aan de Middellandse Zee. 
  • Zonnestudio's moeten iedere klant goed adviseren over een individuele zonnekuur. Hierbij horen een goede intake en bepaling van je huidtype. 
  • Jongeren onder 18 jaar mogen niet op de zonnebank. Hun huid is dan nog in ontwikkeling en extra gevoelig voor zonlicht. (Ook buiten moeten zij dus extra voorzichtig omgaan met de zon!) 

Genieten mag, maar met mate;  In de media zijn zonnebanken vergeleken met een aantal gevaarlijke stoffen. Dat is onzinnig! De Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) heeft de zonnebank alleen maar geplaatst op een lijst van stoffen en producten waarmee men voorzichtig moet zijn. Daarmee zijn ze natuurlijk niet allemaal gelijk. Op diezelfde lijst staan bijvoorbeeld ook de zon buiten (!) en bier en rode wijn. Je weet het: daarvan mag je best genieten, maar met mate. En dat geldt ook voor de zonnebank... Met de zonnebank moet je verantwoord omgaan. Houdt je daarom altijd aan de adviezen van de medewerkers in de zonnestudio of verkooppunten. Overmatig zonnen - en zeker verbranding - is slecht voor je huid en vergroot op den duur de kans op huidkanker.  Maar dat is geen nieuws. 

Wetenschappelijk onderzoek; Naast het verkrijgen van een gezonde kleur en de ontspanning die warm zonlicht geeft, is het bekend dat ons lichaam onder invloed van zonlicht (uv-licht) vitamine D aanmaakt. Een toenemend aantal wetenschappelijke onderzoeken laat zien dat dit ook hard nodig is. Veel mensen maken in de herfst geen vitamine D meer aan. Ze komen nog maar weinig buiten in de zon. Het hele lichaam reageert hierop. Niet alleen voelt men vaak een 'herfst-of winter dip' maar ook neemt de lichamelijke weerstand af. Op dit moment wordt er in Nederland een groot wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit vitamine D -tekort en het effect hiervan op griep.