€ 0,00

Infrarood ... De basis

Om eerst even een vooroordeel uit de wereld te helpen...Infraroodstralen hebben, in tegenstelling wat er tot een aantal (onwetende) mensen wordt beweerd, niet schadelijks. Het woord "straling" heeft natuurlijk een negatieve klank, maar is geenzins te vergelijken met bijvoorbeeld UV straling (schadelijk zonlicht) of radioactieve straling! Het tegendeel is waar; Infrarood wordt door ons eigen lichaam geproduceerd, als we ons inspannen! Hoewel het in de infraroodcabine minder warm wordt dan in een traditionele "finse" sauna biedt het bijna alle voordelen die je in deze klassieker ondervindt; Je gaat flink zweten, wat reinigend en relaxed is voor je lichaam. Het voordeel is dat je lichaam niet de bekende "klap" krijgt omdat de gemiddelde ideale temperatuur ca 55 graden is, in plaats van minimaal 80 graden. Je kunt er ook gerust iedere dag even van genieten. Goed dus voor "Body & mind"!

Infrarood… De basis;  
Onze zon is de basis, want zonlicht is onontbeerlijk voor het leven. Naast het zichtbare licht geeft de zon elektro- magnetische straling af die voor ons als mensen noodzakelijk is voor het leven. Een deel van dit licht wordt de infrarode straling genoemd. Afhankelijk van het juiste soort infrarood straling dringt deze in onze huid en heeft een heilzame werking. 

Maar hoe werkt Infrarood warmte?
Warmte doet een mens goed. Maar de ene warmte is de andere niet. Dat heeft te maken met de manier waarop de warmte wordt overgebracht. De werking van een I.R cabine is gebaseerd op de warmte die wordt opgewekt in de speciaal hiervoor geproduceerde infrarood elementen/stralers. Deze warmte wordt zonder tussenkomst van de lucht op het lichaam overgebracht. De elementen in de cabine brengen de warmte over door straling. Deze straling heeft een diepe inwerking en is daardoor bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van spieren en gewrichten. Reuma patienten hebben bv veel baat bij een infrarood cabine. Omdat de lucht niet eerst hoeft te worden opgewarmd zijn er diverse voordelen ten opzichte van de traditionele “ natte “ sauna. Onder andere is de opwarmtijd vele malen korter, de gebruikte energie veel minder en het belangrijkste is dat de luchttemperatuur niet van belang is. Daar de luchttemperatuur veel lager is dan in een traditionele sauna is de infrarood cabine geschikt voor een veel grotere groep gebruikers (b.v astmatische patienten en ouderen). Infrarood warmte dringt ook makkelijker en dieper door in de huid en is daarom zeer stimulerend voor de onderhuid en de spieren.

Infrarood & Veiligheid;
In de wetenschap spreekt men bij deze toegepaste straling over BIO - Genetische straling.  Dit betekent dat straling die aan deze specificaties voldoet volkomen lichaamseigen is, makkelijk door het lichaam wordt geabsorbeerd en in sommige gevallen zelfs ook door het eigen lichaam wordt afgegeven. 

Wat gebeurt er in ons lichaam tijdens een 30 min. durende sessie?
Het opwarmen van de huid wordt door het lichaam opgevangen met een aantal tegenreacties. Er stroomt via de geopende haarvaten relatief koud bloed vanuit de kern van het lichaam naar de onderhuid om warmte af te voeren. Dit heeft een goede doorbloeding van de onderhuid als resultaat. Daarnaast gaat het lichaam transpireren, waardoor de huid afkoelt, terwijl tegelijkertijd de in de onderhuid aanwezige toxische stoffen worden uitgezweet. Na verloop van tijd dringt de warmte dieper in het lichaam door en bereikt ook de spieren,  die  als reactie op de warmte, beter doorbloed worden waardoor de in het lichaam aanwezige afvalstoffen worden afgevoerd. De infrarood cabine heeft dus een intensief reinigende werking op het lichaam.  Het geheel gaat samen met een lichte verhoging van de hartslag.  Dit gebeurt niet ineens, maar geleidelijk aan tijdens een sessie van ca. 30 min.  Na de sessie neem je een douche op een temperatuur die je zelf prettig vind.  Het lichaam koelt weer af en de hartslag daalt weer tot “normale“ waarden. Je voelt je weer ontspannen en fit…..