€ 0,00

Zonlicht & Vitamine D

Persbericht;  Zonlicht en een vitamine D-rijk dieet verminderen het risico op borstkanker met tot 43 procentOnderzoek onder 70 000 vrouwen laat zien: beslissend daarbij is een voldoende hoge dosis uv-bstraling. Dieet en voedingssupplementen hebben slechts een ondersteunende functie

Veldhoven, 20 juni 2011 (SRF).

Regelmatige blootstelling aan zonlicht en een vitamine D-rijk dieet verminderen het risico om borstkanker te ontwikkelen met ongeveer 32 tot 43 procent. Doorslaggevend daarbij is een voldoende hoge dosis uv-B-straling. Een vitamine D-rijk dieet - zoals vis, zuivelproducten, eieren en bepaalde soorten olie - en voedingssupplementen kunnen het effect van zonlicht weliswaar versterken, maar alleen hebben ze weinig invloed op het ontstaan en de progressie van borstkanker. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSRM) - het Franse Nationale Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek in Parijs - in een onderzoek, gepubliceerd in het vakblad “Cancer Epidemiol Biomarkers”. Voor hun onderzoek observeerden de wetenschappers over een periode van tien jaar ongeveer 70.000 vrouwen. In deze periode werden 2.871 gevallen van borstkanker gediagnosticeerd. Volgens het onderzoek hebben vrouwen die in zonnige gebieden wonen, zoals de Provence, en die vitamine D-rijk eten, een zeer veel lager risico op borstkanker dan vrouwen die zich minder aan zonlicht blootstellen, die in gebieden met weinig zonlicht leven en die via hun voeding of voedingssupplementen minder vitamine D opnemen. "Een hoge dosis vitamine D door zonnestralen en voeding is noodzakelijk om een voldoende beschermend effect voor borstkanker te verwezenlijken. Deze waarde is echter voor vrouwen in noordelijke landen zeer moeilijk te bereiken, aangezien het zonlicht daar niet sterk genoeg is om voldoende vitamine D voorziening te waarborgen", luidt de slotconclusie van de onderzoeksgroep. Na de menopauze, zo vervolgen de wetenschappers, is het veel moeilijker om het beschermende effect van de combinatie van zonlicht en vitamine D rijk voedsel te verwezenlijken. 

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een non-profit organisatie die gevestigd is in Nederland. Haar doel is om de meest recente medische en wetenschappelijke inzichten over de gevolgen voor mensen van matige blootstelling aan UV-straling voor een breed publiek beschikbaar te maken. 

Bron: Pierre Engel, Guy Fagherazzi, Sylvie Mesrine, Marie-Christine Boutron-Ruault, Francoise Clavel- Chapelonet:
“Joint Effects of Dietary Vitamin D and Sun Exposure on Breast Cancer Risk:
Results from the French E3N Cohort”; in: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2011;20:187-198.

Voor het eerst online gepubliceerd op 2 december 2010.    

Persvoorlichting: 
Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF) Tel.: +31 (0)651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu  www.sunlightresearchforum.eu