€ 0,00

Zonlicht verlaagt risico slokdarmkanker

Persbericht; Zonlicht verlaagt het risico op slokdarmkanker

Blootstelling aan zonlicht en uv wordt over het algemeen beschouwd als een risicofactor voor de meeste soorten kanker, met name huidkanker. Een nieuw onderzoek door Australische wetenschappers toont echter aan dat deze vaak gehoorde bewering op weinig fundamenten rust.

De succesvolle behandeling en genezing van slokdarmkanker hangt af van verschillende factoren. Dit zijn onder andere het type kanker en het ontwikkelingsstadium, de leeftijd en de algemene gezondheid van de patiënt. Slokdarmkanker wordt vaak in een laat stadium ontdekt, nadat het uitgezaaid is naar de lymfeklieren of andere organen heeft aangetast. Zodra het dit vergaande stadium bereikt is, zijn de kansen op herstel van de patiënt slechts 20% en is de levensverwachting gemiddeld 5 jaar.

Wetenschappers van het Queensland Institute of Medical Research in Brisbane, Australië, geleid door Dr. Bich Tran, realiseerden zich dat er zeer weinig onderzoek gedaan is naar het verband tussen slokdarmkanker en UV-stralen in zonlicht. In hun studie onderzochten ze het verband tussen wratten, sproeten en omgevingsblootstelling aan zonlichtlicht en UV tijdens het leven, met het risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker.

Voor het studie vergeleken de onderzoekers de geschatte levenslange uv-dosis van bijna 1000 slokdarmkankerpatiënten met een controlegroep van 1500 personen. Ze ontdekten dat er een omgekeerd verband bestaat tussen de hoeveelheid zonlicht / uv-blootstelling van een persoon tijdens zijn of haar leven in de regio waar hij of zij woont, en het risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker. Het is ook interessant om op te merken dat de studie is uitgevoerd in Australië. Dit is een land waar de verhoogde blootstelling aan uv-licht als gevolg van het gat in de ozonlaag beschouwd wordt als extreem gevaarlijk voor de menselijke gezondheid.

De studie toont echter aan dat de slechte reputatie van UV-licht, of het nu gaat om natuurlijk zonlicht of zonnebanken, vaak ongerechtvaardigd is. “Blootstelling aan UV uit zonlicht en zonnebanken heeft veel positieve effecten op de gezondheid van de mens. We bevelen een gemiddelde blootstelling aan, omdat dit bewezen heeft de vitamine D-niveaus te verhogen”, zegt Ad Brand van het Sunlight Research Forum (SRF).

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in Nederland. Het doel van deze organisatie is het aan het grote publiek ter beschikking stellen van de laatste medische en wetenschappelijke bewijzen over de effecten van blootstelling aan gemiddelde UV-straling.

Mediacontact: Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Source: Association between Ambient Ultraviolet Radiation and Risk of Esophageal Cancer
Bich Tran, Robyn Lucas, Michael Kimlin, David Whiteman and Rachel Neale
American Journal of Gastroenterology; Dec 2012, Vol. 107 Issue 12, p 1803