€ 0,00

Technisch

VEELGESTELDE VRAGEN OVER TECHNISCH & ONDERHOUD

Waar mag ik een zonnebank niet plaatsen?
  Niet in een vochtige ruimte zoals een badkamer. Niet in een ongeventileerde ruimte.
   
Hoe moet ik mijn zonnebank schoonmaken?
  Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact voordat je begint met het schoonmaken van de zonnebank. Maak de kap schoon met een vochtige doek. Gebruik voor dit onderdeel nooit een schoonmaak middel dat bestaat uit alcohol. De lampen kunnen schoongemaakt worden door de acrylplaat te verwijderen. Met een stofdoek kun je de lampen schoonmaken. De acrylplaat kan met een speciale acryl reiniger schoongemaakt worden. Maak de acrylplaat nooit schoon met een reinigingsmiddel dat bestaat uit alcohol. Alcohol verwijdert namelijk de UV transparantie van de acrylplaat en veroorzaakt barsten. Suncenter levert een speciaal ontwikkelde zonnebank cleaner (Desinfact), die niet alleen schoonmaakt, maar ook desinfecteert. Zorg ervoor dat ook de reflector(en) van het apparaat goed schoon zijn. Vingerafdrukken en vuil verminderen de reflectie van UV -stralen. Raak de reflectoren daarom niet aan, ook niet met een doek. Verwijder vuil en stof door het weg te blazen met behulp van een stofzuiger. Ook wrijven met een stofdoek maakt de reflector dof. Schakel de gezichtbruiner (indien aanwezig) niet te snel achter elkaar aan en uit, dit verkort de levensduur van de lamp(en).
   
Verbruikt een zonnebank veel stroom?
  Nee, een zonnebank verbruikt maar weinig stroom. Een zonnebank met bijvoorbeeld 10 lampen van 100 Watt verbruikt tijdens een bruining sessie van een half uur slechts 0,5 kWh. Ter vergelijking: een wasmachine heeft voor een wasbeurt op 90 graden gemiddeld 2 kWh aan energie nodig.
   
Worden zonnebanklampen gevaarlijk als ze ouder worden?
  Als zonnebanklampen verouderen is dat niet te zien; ogenschijnlijk gebeurt er niets mee. Toch neemt de UV-straling steeds meer af. Bij hele oude lampen kan er dus nog steeds hetzelfde licht uitkomen maar helemaal geen UV straling meer. Het juiste moment om lampen te vervangen is als de stralingssterkte ca. 70% van de nieuwwaarde is.  Bij veel lamptypen is dit na ca. 450 branduren, bij enkele typen ligt dit rond de1000 uur. Lampen worden niet gevaarlijk als ze ouder worden; alleen minder sterk. Het is niet aan te raden om heel lang onder heel zwakke lampen te gaan liggen (vanwege het geringe resultaat), maar heel ernstig is dat niet.
   
Wanneer moet ik de acrylplaat vernieuwen?
  Een acrylplaat gaat tussen de 1200 en 1500 zonuren mee. Wanneer deze uren verstreken zijn neemt de UV transparantie van de platen drastisch af. Zorg er dus voor dat je de platen voortijdig vernieuwt. Neem contact met je dealer op wanneer je de acrylplaten en lampen moet verwijderen. Zorg ervoor dat de lampen van hetzelfde type zijn.
   
Hoe weet ik of mijn lampen nog goed zijn?
  De gemiddelde zonnebanklamp gaat ca. 500 uur mee. Mocht je twijfelen aan de sterkte van de lampen, laat dan een lamp nameten bij Suncenter.
 
Wat moet ik met mijn oude lampen doen?
  Oude lampen behoren tot het chemisch afval en dienen te worden ingeleverd bij de daarvoor bestemde dienst van je gemeente. Gooi de gebruikte lampen in geen geval samen met je huisafval weg.