€ 0,00

Medisch

Gebruik je medicijnen en je wilt onder de zonnebank, raadpleeg dan de bijsluiter of vraag aan je arts of apotheker of dit kan. Hieronder volgt een lijst met medicijnen waarvan het bekend is dat, indien je deze gebruikt, je niet onder de zonnebank mag. Ook niet in de "echte" zon.

Deze medicijnen veroorzaken een fotoallergische of fototoxische reactie oftewel een lichtovergevoeligheid.

Stof;

Azapropazon    

Chloorpromazine    

Chloorthiazide, furosemide

Chloroquine en nivaquin   

Doxycycline, tetracycline en nalidixinezuur 

Gehalogeneerd Salicylanilide

Griseofulvin

Muskusolie        

Nalidexinezuur    

Promethazine           

Phenothiazinen     

Psoralenen                  

Para-aminobenzoezuur        

Sulfonamide           

Sulfonylureum         

Triacetyldiphenylisatine          

Tetracyclines         

Tolbutamide        

Tretinoinen, methoxsaleen en koolteerpasta

Witmakers         


Toegepast in;


Middelen tegen reuma

Anti Psychoticum

Plaspillen

Malaria medicijnen

Antibiotica

Schimmelwerende stoffen in o.a. zeep

Anti Schimmel

Parfums

Geneesmiddelen tegen infecties aan urinewegen

Slaap / allergie

Div. geneesmiddelen tegen stress

Middelen met snel bruinende werking

Anti zonnebrand middelen

Div. geneesmiddelen , waaronder antibiotica

Div. geneesmiddelen tegen suikerziekte

Laxeermiddelen

Anti-acne middelen, antibiotica

Middel tegen suikerziekte

Huidmiddelen

 Wasmiddelen

 

Mag ik met een pacemaker onder de zonnebank?
  Pacemakers worden door de fabrikant uitvoerig technisch getest en zijn bestand tegen normale stralingsdoses.
Het kan dus geen enkel kwaad om met een pacemaker een zonnekuur te nemen.
 

Wat moet ik doen wanneer ik een bepaalde huidaandoening heb? 
Raadpleeg je arts voordat je aan een zonnebad of kuur begint. Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals acne en psoriasis, kunnen voordeel van het zonnen hebben, terwijl andere aandoeningen er juist door kunnen verergeren.

Wat moet ik doen wanneer ik allergische huidreacties krijg na het zonnen?
  Het is dan beter om geen gebruik te maken van de zonapparatuur. Raadpleeg je huisarts.
 
Kleine plekjes blijven wit na het zonnen, hoe kan dat?
  Veel mensen hebben, zonder het te weten, last van een bepaalde schimmel (Pityrosporon). Die vertraagt de pigmentatie en verdikt de opperhuid. Hierdoor wordt hij pas zichtbaar als de omliggende huid  na het zonnen wel verkleurt. Soms verdwijnt de schimmel vanzelf weer. Anders kun je een seleniumdisulfide bevattende shampoo of zeep (van de apotheek) gebruiken.
 

Mogen zwangere vrouwen op de zonnebank? 
De UV stralen bij een zonnebank zijn niet schadelijk voor een ongeboren baby.  Sommige zwangere vrouwen reageren wel  anders op het UV licht dan dat ze normaal zouden doen.  Pas dus op bij het gebruik van de zonnebank wanneer je een gevoelige huid hebt.

 

Wat moet ik met mijn littekens op de zonnebank? 
Littekenweefsel bevat in de regel weinig of geen pigment en is daardoor veel gevoeliger voor zonlicht. Zeker jonge littekens kun je beter beschermen tijdens het zonnen. Dat kan met bijvoorbeeld een anti-zonnebrandmiddel met een hoge bescherming (SPF van 18 of 20). Later kunt je dit 'afbouwen' door een steeds lagere factor te gebruiken om het littekenweefsel beter aan de zon te laten wennen.

 
Mag ik met spataderen op de zonnebank?
  Ja, in principe mag je met spataderen gerust zonnen mits de voeten iets verhoogd liggen en bijvoorbeeld
steunen op een handdoek. Wie net is geholpen aan spataderen dient echter tijdelijk het zonnen te mijden.
 

Mag ik mijn contactlenzen onder de zonnebank inhouden? 
Het antwoord is ja. Maar draag net als andere zonnebank gebruikers, de bijgeleverde bril die de ogen beschermd tegen UV stralen.

 Mag je op latere leeftijd nog op de zonnebank?
  Op latere leeftijd mag je zeker op de zonnebank. Oudere mensen ondervinden veel baat bij het zonnebaden: spierpijn en reumatische klachten verminderen veelal. Bovendien bevordert zonnestraling (voornamelijk UV-B)
de aanmaak van vitamine D3, dat helpt op broze botten te voorkomen. 
 
Wat is huidkanker?
  Kanker is een ongeremde deling van lichaamscellen. Deze cellen vormen een goedaardig gezwel of een kwaad aardige tumor. Dit gebeurt ook bij huid kanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker, afhankelijk van het type cellen van de opperhuid waaruit de tumor zich ontwikkelt: Basaal cel carcinoom; de minst kwaadaardige vorm van huidkanker, ontwikkelt zich in de basaal cellen van de opperhuid. Bij een basaal cel carcinoom is de kans op genezing bijna 100%. Plaveisel cel carcinoom; ontwikkelt zich eveneens in de opperhuid en zaait vrijwel niet uit.  Bij het plaveisel cel carcinoom ligt het genezingspercentage op meer dan 90%. Melanoom; de meest kwaadaardige vorm van huidkanker die ontstaat in de pigment cellen van de opperhuid. De overleving na 5 jr.(percentage van de patiënten dat na 5 jaar nog leeft) bedraagt bij melanoom 81%.
 

Wat is de relatie tussen UV straling en huidkanker?
 In de meeste gevallen is huidkanker een aantoonbaar gevolg van UV-straling. Teveel UV-straling beschadigt huid cellen eerst door rood te worden (verbranden). Op langere termijn kan huid kanker het gevolg zijn. De blootstelling aan UV straling van de zon en eventueel zonneapparatuur moet bij elkaar opgeteld worden. Huidkanker kwam vroeger altijd meer voor bij mensen die voor hun werk veel en langdurig in de zon komen zoals boeren, tuinders en schippers.  Ook bij mensen met een lichte huid die lang in de tropen hebben gewoond, komt huidkanker vaker voor. Maar tegenwoordig komt huid kanker ook bij de gemiddelde Nederlanders steeds meer voor. Dit komt doordat men sinds tientallen jaren vaker en ook langer in de zon komen, massaal op zon- en/of wintersportvakantie gaan en/of vaker gebruik maken van zonne apparatuur. Ook kinderen komen veel vaker en 'bloter' in de zon dan vroeger.
Met name mensen met huidtype 1 en 2 verbranden snel in de zon.

Wat is de rol van Vitamine D bij kanker ?
  Te veel zon is ongezond en te weinig is ook niet goed. Wie zich niet goed beschermt tegen de zon, loopt het risico huidkanker te krijgen. Aan de andere kant zorgt zonlicht voor de aanmaak van vitamine D in de huid.  En dat hebben we nodig om gezond te blijven. Vitamine D is namelijk goed voor sterke botten en tanden,en speelt een belangrijke rol bij de instant houding van de weerstand. Deze vitamine is verder belangrijk bij het voorkomen van bot ontkalking. Ook verkleint ze het risico op botbreuken bij oudere vrouwen. Recent onderzoek wijst uit dat het mogelijk ook de kans op bepaalde vormen van kanker kan verkleinen. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht.  Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in de huid. Hoeveel er wordt aangemaakt, hangt af van de leeftijd, de hoeveelheid pigment in de huid en de tijdsduur dat de huid is blootgesteld aan de zon. Van invloed zijn ook de intensiteit en golflengte van de UV straling en de hoeveelheid onbedekte huid. Daarnaast zit vitamine D - zij het in beperkte mate - in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivelproducten. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel); daarin zit iets meer. In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Mensen die extra vitamine D nodig hebben krijgen een supplement. Kinderen van 4 jaar bijvoorbeeld (vanwege de opbouw van hun botten en tanden), zwangere vrouwen (vanwege de bot opbouw van het kind)en senioren (omdat hun huid minder goed vitamine D kan aanmaken).