€ 0,00

Waarom afdekken?

Voor elke zwembadbezitter loont het de moeite te investeren in een afdekking. Naast energiebesparende, vuil- werende en warmte behoudende eigenschappen fungeren sommige afdekkingen als een stukje veiligheid voor groot en klein. Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een zwembadafdekking.

Deze houdt in de eerste plaats de warmte in het bad. Wanneer je bad niet is afgedekt, koelt het water 's nachts gemiddeld 2-5 graden af. Uit praktisch oogpunt betekent dit dat het zonder afdekking moeilijk en bovendien kostbaar wordt om je bad op temperatuur te houden. Als het water na een periode van veel zon lekker warm is, zal het in korte tijd opnieuw zeer snel kil zijn. Voor de eigenaar van een verwarmd zwembad is het optelsommetje snel gemaakt; zonder afdekking je bad continue op temperatuur moeten houden zal je energierekening drastisch doen stijgen!

Een andere reden om te kiezen voor een zwembadafdekking is het aspect veiligheid. Hieraan wordt steeds meer belang aan gehecht. Niet alleen de eigenaren van de baden maar ook de overheid begint steeds meer aandacht aan dit item te besteden. Een goed voorbeeld is Australië;  Hier mag je absoluut geen zwembad plaatsen, hoe groot of klein ook,  zonder er een omheining voorzien van kindonvriendelijk slot op te zetten. Doe je dit toch dan kun je een boete verwachten, waar je toch een klein zwembad van kan betalen!  

Nog een redenen waarom je het bad dient af te dekken, is om te voorkomen dat er vuil in valt.  Minder vuil betekent minder reiniging en een lager verbruik van je chloorproducten. En als je je bad afdekt ga je ook verdamping tegen van zowel chloor als water. Hoewel dit laatstgenoemde minimaal is, is het toch een meevallertje!

NOPPENFOLIE;  ook wel zomerafdekking of solar cover genoemd. Deze isolatieafdekking bestaat uit een versterkte luchtbellenfolie, van de nieuwste generatie polyethyleen materiaal. De  folie geeft de zonnewarmte door aan het water en kan de temperatuur met 5 º C of meer doen stijgen.  Tevens vermindert de folie het verdampen van het water met 90%.

  • Bespaar tientallen euro’s op onderhoud, chemische- en verwarmingskosten.
  • Afdekking verwijderen bij een watertemperatuur van 28º C of hoger en bij het geven van een chloor schock behandeling. 
  • Mag niet opgerold in de zon liggen! 

Dit type afdekzeilen is verkrijgbaar in diverse diktes en kleuren.  De prijs voor dit type zeil is gering wat een noppenfolie zeker het overwegen waard maakt, hoe groot of klein je bad ook is!  Op het gebied van veiligheid biedt dit type afdekking echter geen enkele garantie.

Een goed alternatief voor de noppenfolie;
 
FOAM AFDEKKING;

Dit type afdekking is ongeveer een halve cm dik en de werking is vergelijkbaar met een grote isolatieplaat die op het water drijft. De isolatie hiervan is beter als die van een noppenfolie,  maar ook wat duurder. Voor grotere baden is het een redelijk zwaar karwei om de folie op te rollen. Ook met dit type afdekking wordt qua veiligheid niet voldaan. De drijvende zwembadafdekking van polyethyleen schuim (5 mm dik) koppelt een hoge isolatiewaarde aan een lange levensduur. Omdat er praktisch geen licht wordt doorgelaten, wordt de groei van algen en andere bacteriën aanzienlijk beperkt. Hierdoor zullen de kosten voor chemicaliën en onderhoud lager liggen. Het materiaal bestaat uit 3 lagen. De bovenlaag bestaat uit sterk polyethyleen bandweefsel en is goed uv-bestendig en waterdicht. De tweede laag bestaat uit polyethyleen schuim met een gesloten cellen structuur. De onderkant is voorzien van een beschermende polyethyleen folie. Samenvattend vormt deze zwembadafdekking een zeer economische investering voor zowel binnen- als buitenzwembaden.

Een WINTERAFDEKKING, ook wel 4 seizoenenafdekking genoemd zorgt ervoor dat bladeren en andere dingen die je niet in het zwembad wilt hebben er buiten blijven. Met een 4 seizoenen afdekking voor je bad heb je het hele jaar door bescherming.  De voordelen die gelden voor een zomer en een winterafdekking zijn nu gecombineerd. Er zullen geen bladeren en ander vuil in je zwembadwater komen zodat je minder schoonmaakwerk hebt. Daarnaast zal de temperatuur van je zwembadwater beter bewaard blijven en zelfs nog kunnen stijgen door de goede eigenschappen van een vier seizoenen afdekking.

De "VASTE WINTERAFDEKKING" word normaliter éénmaal per jaar geplaatst en éénmaal per jaar weer verwijderd.  Door het plaatsen van een zwembad winterafdekking heb je als grootste voordeel dat het bladval in je bad voorkomt. Daarnaast voorkomt het teveel lichtinval in je bad wat in het voorjaar weer extra schoonmaken voorkomt. Natuurlijk moet je alsnog een overwinteringsvloeistof toevoegen.

LAMELLENAFDEKKING;  De meest bekende afdekking is het automatische rol deck. Deze afdekking bestaat uit  PVC- lamellen die al drijvend op het water het bad afdekken. Een rol deck beperkt de vervuiling van het water en vertraagt de afkoeling. De meeste toekomstige zwembad  eigenaren willen in de eerste instantie een automatisch rol deck, maar worden op andere gedachten gebracht door het bijbehorende prijskaartje. Een  stevig rol deck biedt desondanks wel de nodige veiligheid voor kinderen of huisdieren die te dicht bij  het water komen.