€ 0,00

Fitness volgens Flow

Keuze welk product
Laat de keuze van het product afhangen van je doelstelling, budget, de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur. Alle Flow Fitness producten zijn geschikt om af te vallen en of conditie te verbeteren. Bij  de hometrainers ligt het accent van de training op de benen, buik en billen. Op een crosstrainer train je ook de armen. Je verbruikt gemiddeld 20% meer energie dan op een hometrainer. De grootste calorieverbruikers zijn de loopbanden en roeitrainers. Deze producten zijn dan ook uitermate geschikt om de conditie te verbeteren. Heb je  (veel) overgewicht kies dan voor een product met een soepele en geleidelijke beweging. Een crosstrainer of hometrainer is dan ons advies.

Wat is fitness?
Tijdens een fitnessoefening pompt het hart meer zuurstof via het bloed van je longen naar je spieren. Hoe zwaarder de training, hoe meer brandstof (zuurstof) de spieren nodig hebben en hoe harder het hart moet werken om zuurstofrijk bloed naar de spieren te pompen. Als je in goede conditie bent kan je hart per hartslag meer bloed pompen. Dat betekent dat je rusthartslag en je hartslag bij  inspanning omlaag gaan.

Afvallen of conditie verbeteren
Bij  het trainen is het belangrijk de hartslag in de gaten te houden. De hoogte van de hartslag bepaalt namelijk het resultaat van de training. Wil je afvallen of je conditie verbeteren? Als je doel gewicht verliezen is dan train je het beste op 60% van je maximale hartslag. Wil je je conditie verbeteren dan is dat 85% van je maximale hartslag.

Hartslaggestuurde trainingsprogramma’s
Het lichaam slaat energie op in twee vormen: koolhydraten en vetten. Bij  inspanning gebruiken we een combinatie van deze twee. Bij  hoge inspanning kiest het lichaam vaak voor snel verbrandbare energie (koolhydraten). Bij  trainingen met een lage intensiteit kiest het lichaam grotendeels voor een langdurige energievoorraad (vet). Omdat er relatief meer vet in het lichaam is opgeslagen dan koolhydraten zijn dit soort trainingen langer vol te houden (duursport).  

Trainen op hartslag
Trainen op hartslag maakt het mogelijk zeer doelgericht te trainen. Met behulp van een hartslagmeter kun je volgen of je je binnen een zogenaamde hartslagzone bevindt. Afhankelijk van je trainingsdoel kan dat de “vetverbrandings zone” of de “conditieverbeteringszone” zijn. De “vetverbrandingszone” zit rond 65% van je maximale hartslag. Bij  dit hartslagniveau verbrand je meest effciënt vet.

Berekening van je maximale hartslag 

  • Mannen  220 - leeft?d = maximale hartslag  
  • Vrouwen   226 – leeft?d = maximale hartslag

BMI
Wat is body mass index (BMI)? Deze statistische waarde geeft de verhouding aan tussen je gewicht en je lengte. Door wetenschappelijk onderzoek is een ideale verhouding bepaald tussen het gewicht en de lengte van een persoon. Door de BMI te berekenen kan er dus eenvoudig worden bepaald of iemand over- of ondergewicht heeft. 

Aanbevolen BMI waarden

0-19 Ondergewicht
19-25 Gezond gewicht
25-30 Overgewicht
31-50 Zwaarlijvig

 Je kunt je eigen BMI eenvoudig berekenen. Je deelt je gewicht door je lengte in het kwadraat

Ben je 1,70 m en 80 kg, dan heb je een BMI van 27,68 
BMI = 80 : 1,70 (2) = 27,68  Je hebt dus overgewicht.

Vet percentage
Net zoals de maximale hartslag hangt ook het ideale vetpercentage af van je geslacht. In onderstaand schema kun je zien welk vetpercentage past bij  je leeft?d. Een gezond vetpercentage ligt bij  vrouwen gemiddeld 10% hoger dan bij  mannen.

Normaalwaarden voor Mannen

Leeftijd  Vetpercentage (%)
17-29 15,0
30-39 17,5
40-49 20,0
50+ 20,0


Normaalwaarden voor Vrouwen

Leeftijd  Vetpercentage (%)
17-29 25,0
30-39 27,5
40-49 30,0
50+ 30,0