€ 0,00

Waarom verwarmen?

Iedereen is het ermee eens: Als je in Nederland profijt van je zwembad wilt hebben, moet je 't wel verwarmen! De meeste baden zijn dan ook uitgerust met een of andere vorm van verwarming. Terwijl je qua kosten 20 jaar geleden nog wel je bad elektrisch kon verwarmen, is dat nu echt niet grappig meer. Het is zonder meer duidelijk dat de prijsstijgingen drastisch zijn. Het is dus ook niet verwonderlijk dat ook in zwembad land een sterke verschuiving plaats vindt van de klassieke systemen, zoals warmte wisselaars en gasketels naar alternatieve systemen zoals zonnecollectoren en warmtepompen. Een efficiënte verwarming gaat uiteraard samen met het beperken van warmteverlies. Daarom is het belangrijk om het bad, wanneer het niet gebruikt wordt steeds af te dekken. Door je afdekking consequent te gebruiken kun je het energieverbruik verminderen. Er zijn verschillende manieren om je bad te verwarmen:

ELEKTRISCHE VERWARMERS;
Wil je hier een beetje rendement uit halen dan dien je een warmtewisselaar op krachtstroom aan te schaffen en te koppelen aan je zandfilter installatie. Als je deze vorm van verwarming gebruikt om je bad constant op temperatuur te houden, dan kun je wel net zo goed meteen je geld op de rekening van de energiemaatschappij storten! Deze vorm van verwarmen is dan wel makkelijk  (je hebt je bad snel op temperatuur ), maar in een gemiddelde Hollandse zomer ben je ca. 1000 euro kwijt! Heb je al een elektrische warmtewisselaar gekoppeld aan je installatie dan kun je deze gebruiken om bv. in t voorjaar je bad op temperatuur te stoken en 't daar bij te laten!

HET ALTERNATIEF; DE WARMTEWISSELAAR OP CV; De warmtewisselaar aangesloten op de centrale verwarming, zijn  al een stuk goedkoper in gebruik. Hierbij wordt het water van de centrale verwarming door de warmtewisselaar gepompt. Deze warmtewisselaar bestaat uit een primair en een secundair circuit. Door het primaire circuit wordt het water van de CV-installatie gepompt en door het secundaire in het zwembadwater. In de warmtewisselaar wordt de warmte van het CV-water afgegeven aan het zwembadwater. Een CV op hoge temperatuur zal dus meer warmte afgeven dan op een lagere temperatuur, wat maakt dat bv. een installatie voor vloerverwarming minder geschikt is om een warmtewisselaar op aan te sluiten. In het kader van energiebesparing geldt hiervoor wel : buizen isoleren is een must!

VERWARMEN MET GAS; In deze trend bevindt zich ook de gasketel. Het rendement hiervan is ten opzichte van alle andere systemen veel beter, aangezien de warmte rechtstreeks gebruikt wordt om het water op te warmen. Uiteraard moet je wel een ketel gebruiken die bestand is tegen chloor en zout. De investering in een ketel is wel veel hoger. Ook moet je rekening houden met een noodzakelijke gasaansluiting waarbij de gasleiding een diameter van voldoende omvang moet hebben. Eveneens zijn de aansluiting van een schouw en verse aanvoer van lucht voor een binnen installatie niet steeds evident. Het is wel zo dat veel ketels tegenwoordig buiten kunnen staan, bv onder een afdak.

WARMTEPOMP; POPULAIR! Zoals gemeld komen naast de klassieke systemen  de laatste jaren steeds meer alternatieven opzetten. Èen van de populairste is de warmtepomp. Met een warmtepomp wordt meestal een lucht/ water-warmtepomp bedoeld, nl eentje die de warmte onttrekt aan de lucht en vervolgens afgeeft aan het zwembadwater. Prijstechnisch liggen deze apparaten zeer gunstig en de meesten draaien gewoon op 220 volt !

ZONNECOLLECTOREN, GEBRUIK DE WARMTE VAN DE ZON;  Tot slot zijn er de klassieke zonnecollectoren die de meest eenvoudige en ook meest rendabele manier om water op te warmen met behulp van zonne-energie zijn.