€ 0,00

Randafwerking

De juiste materiaalkeuze voor paden en terrassen langs is bad is niet makkelijk. Je moet hierbij met zeer veel factoren rekening houden en er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden en materialen verkrijgbaar. Hieronder staan vast enkele tips;

Randstenen;
Uit veiligheidsoverwegingen moet je ervoor zorgen dat de rand langs het  zwembad slipvrij is. Zo vermijd je het gevaar van uitglijden bij het in- en uitgaan van je bad, en het spelen langs het bad zo veel mogelijk. Voor de randafwerking van je bad kun je kiezen voor bv hardsteen, graniet of een andere natuursteen. Ook een rollaag in klinkers kan een ideale afbakening zijn. Laat bij voorkeur de randen van de steen licht afronden, zodat zwemmers zich hier niet aan bezeren.
 

Paden en terras;
Het is heel handig om volledig langs je bad te kunnen lopen met schone voeten. Om deze en andere voor de hand liggende redenen (kantjes trimmen??!!)  kun je je gazon beter niet meteen laten aansluiten op je bad of op de randsteen. Ook het pad rond je bad of het terras kun je het best van antislip materiaal maken. Hiervoor komen zeer veel materialen in aanmerking. Kies een materiaal dat aansuit bij de stijl van je woning en de bestaande paden en terrassen. Maak het pad breed genoeg, minimaal 1 meter. Gebruik niet te veel verschillende materialen. Het is helemaal niet storend om hetzelfde materiaal te  gebruiken voor het pad als voor het terras bij het zwembad.  Onthoud: Less is more!!!

Als je kiest voor een terras in hout, moet je echt met enkele zaken rekening houden. Zorg ervoor dat het terras volledig op het zuiden gericht is, want wanneer het niet snel genoeg kan opdrogen zal het glad en dus gevaarlijk worden. Laat het terras in de lengte richting van de planken lichtjes afhellen zodat het water steeds snel kan weglopen. Zorg voor de nodige afvoergoten. Leg de planken steeds met de antislipgroeven naar boven.  Bij sommige planken kan aan de ene kant gekozen worden uit brede of aan de andere kant fijne groeven.  Gebruik voor terrassen tropisch hardhout zoals bv Bankirai of teak.  "Zacht hout"  zoals grenen of vuren is af te raden, want het rot te snel.

Onder invloed van zon, regen en de gebruikelijke Nederlandse weersomstandigheden zal het tropisch hardhout vergrijzen. Dit is een normaal proces dat veel mensen kunnen waarderen. Als je er niet van houdt, kun je de oorspronkelijke kleur behouden door de planken lichtjes in te strijken met een speciale olie. Een tijdrovend werkje, maar het loont wel de moeite. Uiteraard zijn er nog tal van andere materialen geschikt om te gebruiken rond het bad. Neem rustig de tijd om materialen te vergelijken, kom langs bij Suncenter om advies te vragen,  of vraag t iemand die het hele "aanlegproces" rond een zwembad al achter de rug heeft.