€ 0,00

Informatie waterbehandeling zwembad

Een zwembad is er voor je ontspanning en plezier. En dat plezier begint met zuiver water. Zwemplezier van het zuiverste water begint bij een doordacht watercirculatiesysteem en een goed werkende filterinstallatie. Daarmee leg je de basis voor schoon en helder water. Maar je kunt zelf ook een steentje bijdragen aan de kwaliteit van het badwater, door regelmatig bladeren uit het water te vissen, ‘s avonds het bad af te dekken, je bad zo nu en dan een grote beurt te geven met een bodemreiniger en de omgeving schoon te houden... Dit reguliere onderhoud verhoogt het zwemplezier en je bad ligt er altijd uitnodigend bij voor een frisse duik. Bij gezond zwemwater komt echter meer kijken.  Desinfecteren bijvoorbeeld, én een doordachte waterbehandeling.

CHLOORBASIS
Zwemmen behoort een vorm van ontspanning te zijn. Ongeremd plonsen, heerlijk drijven of simpelweg op zoek naar verkoeling. Voor piepjong en stokoud. In het zwembad is geen enkele druppel ook maar de geringste twijfel over de kwaliteit waard. Maar geen enkel bad blijft schoon en hygiënisch zonder onderhoud . Wij proberen dit onderhoud zo eenvoudig mogelijk te maken.Daarom kun je met een beperkt aantal Melpool producten al een optimale waterkwaliteit bereiken. Uitgangspunt daarbij is dat geen twee zwembaden gelijk zijn. Het ene bad ligt bijvoorbeeld in de zon, het andere in de schaduw. In het ene bad wordt veel gezwommen en in het andere nauwelijks. Goed advies vinden wij van vitaal belang. Melpool is uitsluitend via de zwembadvakhandel verkrijgbaar.Voor het geven van juiste waterbehandelingsadviezen kun je bij Suncenter Leuvenheim, leverancier van diverse Melpool producten terecht. Op de etiketten staat duidelijk vermeld hoe je Melpool producten moet gebruiken en waar je op moet letten. Toch is het raadzaam om onze pagina Doseren eens door te lezen. Hierop vind je handige tips en adviezen.

 • Mijn filterinstallatie staat regelmatig aan en toch ontstaan er algen in mijn bad?
  De filterpomp alléén houdt  je water niet vrij van algen;
  dat kan alleen maar door de pH en chloor waarden op het juiste niveau te houden.

 • Wat zijn de gevolgen van een te hoog chloorgehalte in het water, en wat moet eraan gedaan worden? Zolang er geen zichtbare sporen of verkleuringen in het bad te zien zijn is er geen sprake van schade. Het chloorgehalte kan omlaag gebracht worden door water te verversen, ook zal gedurende de tijd het chloor uit gassen.
   
 • Hoe kan het chloorgehalte van het water bepaald worden als een UV-sterilisator is geïnstalleerd?  Een UV-sterilisator kan het gebruik van chloor met 80% terugbrengen. Het chloor is dan niet meer hinderlijk aanwezig, geeft geen reuk af en irriteert niet. De ervaring leert hoeveel chloor noodzakelijk is, starten met een vrij chloorgehalte van 1 mg/liter. Het is zaak op te letten hoe het water reageert, als het helder blijft is het goed. Bij hoge zomerse temperaturen en bijvoorbeeld bij onweer is een hoger chloorgehalte aan te bevelen. De pH waarde dient daarbij stabiel en correct te zijn. Chloor en pH-waarden zijn met een eenvoudige testset te meten. 

 • Moet er direct met waterbehandeling begonnen worden als een zwembad klaar is? Het is uitermate belangrijk om direct met de waterbehandeling te beginnen. Het zwembad eerst schoonmaken en daarna met een testset de alkaliteit en  pH waarde van het water meten, dit eventueel corrigeren en daarna het chloor op peil brengen.

 • Ik heb een zwembad met zandfilter. Omdat het zwemseizoen afgelopen is gebruik ik geen filter meer en ook geen chemicaliën. Het zwembad wordt groen van de alg, is dit normaal? Elk zwembad dient winter klaar gemaakt te worden. Dit bestaat onder meer uit het terugbrengen van het waterniveau, leidingen aftappen etc., maar ook uit het toedienen van een overwinteringsvloeistof welke er voor zorgt dat het bad in het voorjaar weer eenvoudig te reinigen is.

 • Wat zijn algen?
  Algen zijn eencellige planten die chlorofyl bevatten. Er bestaan wereldwijd meer dan 30.000 verschillende soorten algen. Algen gedijen goed in warm water en bij zonlicht. Het spreekt vanzelf dat een zwembad een goede voedingsbodem voor algen is. Er zijn 3 categorieën algen die in zwembad water kunnen voorkomen:
  - Groene algen - dit zijn meestal drijvende algen, soms hechten ze zich aan wanden. Het zwembad water krijgt een groene gloed en wordt troebel. Het zwembad ziet er niet meer aantrekkelijk uit, de bodem kan zelfs onzichtbaar worden. Voordat de groene kleur verschijnt worden de wanden van het zwembad meestal glibberig. Algen komen het eerst voor waar de watercirculatie het minst is bv. in de hoeken van het bad of onderaan de wanden. Als algen afgestorven zijn verandert de kleur van groen naar bruin.
  - Gele algen - deze verschijnen als een gele poeder achtige substantie, meestal in het gedeelte van het zwembad dat het meest in de schaduw ligt. Gele algen zijn resistent tegen chloor, zelfs bij een vrij chloor gehalte van 3-5 ppm.
  - Zwarte (blauwgroene) algen - deze vormen hardnekkige vlekken op de bodem en wanden van het bad. De structuur van deze algen is gelaagd, de bovenste laag kan worden gedood door chloor. Deze bovenste laag beschermt echter de daar onder gelegen lagen tegen verdere vernietiging. Ook deze algen zijn resistent tegen chloor.

 • Waarom verschilt de hardheid van het water per regio? Het antwoord op die vraag heeft te maken met de samenstelling van de bodem. Op de Veluwe bestaat de grond meer uit zand dan bijvoorbeeld in de Randstad. De waterhardheid neemt af naarmate er meer zand in de grond zit. Regenwater is van nature erg zacht. Maar voordat er drinkwater van gemaakt wordt, moet dat regenwater eerst een lange weg afleggen: als rivierwater of als grondwater. In beide gevallen neemt het water allerlei stoffen op uit de bodem,  waaronder calcium en magnesium.