€ 0,00

Zonlicht verlaagt risico borstkanker

Persbericht, 02-05-2013
Zonlicht verlaagt het risico op borstkanker
Zweedse wetenschappers bevestigen de resultaten van een Frans onderzoek

Goed nieuws voor zonaanbidders! Eindelijk is de lente in grote delen van Europa gearriveerd en als de zon schijnt, kunnen we zonder schuldgevoel genieten van de eerste zonnestralen. Iedereen die overdag tijd tekort komt om te genieten van de lentezon, kan in de zonnestudio met een gerust hart zijn of haar vitamine D-niveau omhoog brengen.

De afgelopen paar jaar kijken er steeds meer onderzoeken nauwlettender naar het verband tussen zonlicht en het totale risico op kanker. Het meest recente onderzoek is uitgevoerd door een groep wetenschappers onder Prof. Elisabete Weiderpass bij het Karolinska Institut in Zweden.

In deze studie observeerden de onderzoekers 49.261 vrouwen tussen 30 en 49 jaar, gedurende 15 jaar vanaf 1991/92. Hun resultaten tonen aan dat het risico op borstkanker bij vrouwen die een zonnebank gebruiken 44% lager lag. De Zweedse onderzoekers bevestigden tevens het resultaat van een vergelijkbare Franse studie onder 10.000 vrouwen, waarin een verlaging van 43% in het risico op borstkanker werd waargenomen.

Het onderzoek kon geen enkel verband vaststellen tussen cumulatieve blootstelling aan de zon (in de vakantie en op de zonnebank) tussen de leeftijden 10 en 39 jaar, en het totale risico op kanker. Een zonvakantie van één week per jaar bleek echter in een mate van 30% omgekeerd gecorreleerd aan het totaalrisico op kanker, vergeleken met vrouwen die nooit op zonvakantie gingen.

“Deze studie toont aan dat UV-licht een positief effect heeft op het totale kankerrisico”, zegt Ad Brand van het Sunlight Research Forum (SRF). "Daarnaast is het interessant om te zien dat het gebruik van de zonnebank overduidelijk leidt tot een lager risico op borstkanker. We moedigen daarom vrouwen aan om te zorgen voor gemiddelde blootstelling aan zonlicht, waarbij verbranding natuurlijk zorgvuldig voorkomen dient te worden”.

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in Nederland. Het doel van deze organisatie is het aan het grote publiek ter beschikking stellen van de laatste medische en wetenschappelijke bewijzen over de effecten van blootstelling aan gemiddelde UV-straling.

Mediacontact:
Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Bronnen: 
1) Prospective Study of UV Exposure and Cancer Incidence Among Swedish Women (Verkennende studie naar UV-blootstelling en het voorkomen van kanker bij Zweedse vrouwen)
Ling Yang, Marit B. Veierød, Sven Sandin, Hans-Olov Adami, and Elisabete Weiderpass - Department of Medical Epidemiology and Biostatistics, Karolinska Institutet, Stockholm, Zweden, maart 25, 2013 American Association for Cancer Research DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-11-0071

2) Joint Effects of Dietary Vitamin D and Sun Exposure on Breast Cancer Risk: Results from the French E3N Cohort (Gezamenlijke effecten van voedingssuplementen met vitamine D en blootstelling aan de zon op het risico op borstkanker: resultaten van de Franse E3N cohortstudie) 
Pierre Engel, Guy Fagherazzi, Sylvie Mesrine, et al. 2011;20:187-198. Voor het eerst online gepubliceerd op 2 december 2010. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev